POLSKIE CENTRUM FINANSOWE - Jesteśmy po to, by pomagać !



REZYDENTURA TYMCZASOWA



O rezydenture tymczasowa w UK moze ubiegac sie kazdy Polak, ktory przepracowal w UK conajmniej 12 miesiecy w ramach WRS (Work Registration Scheme). Okres 12 miesiecy nie dotyczy osob pracujacych na zasadzie samozatrudnienia.

Rezydentura jest potwierdzeniem juz istniejacego prawa. Dodatkowo, oprocz formalno – urzedowego charakteru, rezydentura moze miec bardzo istotne znaczenie w przypadku osob wchodzacych w zaleznosci finansowe takie jak kupno mieszkania, domu, pozyczki, inwestycje itd. Osoby ubiegajace sie o status  rezydenta musza wykazac, ze ich pobyt w UK nie jest tylko krotkim pobytem czasowym, ale ze spelniaja okreslone wymogi w zakresie zatrudnienia, samozatrudnienia lub samowystarczalnosci finansowej. Konieczne jest udokumentowanie swego statusu zatrudnienia poprzez dostarczenie odpowiednich dokumentow. Osoby nieposiadajace pracy badz bedace w trakcie poszukiwania pracy powinny liczyc sie z odrzuceniem ich wniosku o status rezydenta tymczasowego. Ponadto waznym aspektem jest okres przebywania na terenie UK. Osoby przebywajace krocej niz 12 miesiecy lub niemogace wykazac przynajmniej 12 miesiecznego zaangazowania w legalna prace nie moga sie starac o tymczasowa rezydenture.

Do formularza nalezy dolaczyc:

    * dwa aktualne,identyczne, kolorowe zdjecia paszportowe, podpisane na odwrocie (jesli ktos stara sie takze o rezydenture dla swoich dzieci – rezydentura rodzinna – nalezy takze wyslac ich zdjecia, rowniez podpisac je na odwrocie)
    * wazny paszport lub dowod osobisty (przy rezydenturze rodzinnej wysylamy paszporty wszystkich osob ujetych w aplikacji)
    * 12 ostatnich pay-slipow otrzymanych od pracodawcy
    * list lub kontrakt od pracodawcy potwierdzajacy, ze jest sie zatrudnionym
    * karta rejestracji WRS – zawiera ona nazwisko wnioskodawcy, date urodzenia, obywatelstwo, zdjecie oraz numer identyfikacyjny
    * zaswiadczenie o rejestracji WRS (Worker Registration Certificate), ma ono forme listu, jest to zezwolenie na prace dla pracodawcy wymienionego we wniosku

 

      Do rezydentury rodzinnej nalezy takze dolaczyc odpowiednie certfikaty potwierdzajace nasze relacje rodzinne, np akt malzenstwa, akty urodzenia dzieci itd.

      Dokumenty potrzebne do rezydentury dla osob samozatrudnionych:

    * paszport, dwa kolorowe, aktualne, podpisane na odwrocie zdjecia
    * nazwa biznesu
    * forma Self – Assessment, czyli potwierdzenie rozliczenia za ostatni rok
    * potwierdzenie oplacania NICs
    * list z Revenue potwierdzajacy samozatrudnienie (otrzymujemy go po ok. 3 miesiacach od momentu naszej rejestracji jako self – employed)
    * statementy z banku

      Po wyslaniu formularza czekamy na rozpatrzenie wniosku. Trwa to kilka miesiecy. Jezeli spelniamy wszystkie wymogi formalne i niczego nie brakuje w naszych dokumentach, po pewnym czasie otrzymamy poczta certfikat ze zdjeciem potwierdzajacy, ze zostalismy rezydentem UK na kolejnych 5 lat.


REZYDENTURA STALA.



Warunkiem jej otrzymania jest ciagly, 5 letni pobyt w UK. Nalezy udokumentowac, ze bylo sie zatrudnionym, samozatrudnionym badz finansowo niezaleznym przez okres owych 5 lat. W przypadku osob studiujacych w pelnym wymiarze godzin (full time) okres studiow jest brany pod uwage, zarowno przy ubieganiu sie o status rezydenta stalego jak i tymczasowego. W kazdym roku z owych 5 lat nie powinno byc przerwy w zatrudnieniu dluzszej niz okres 30 dni, co w skali 5 lat daje nam okres 6 miesiecy. Dokumenty, ktore nalezy przedstawic w przypadku starania sie o rezydenture stala sa bardzo podobne do tych, ktore zalacza sie do formy o rezydenture tymczasowa, jedna musza udokumentowac 5-letni okres pobytu w Wielkiej Brytanii. Okres oczekiwania na rezydenture stala trwa kilka miesiecy, po czym otrzymujemy dokument stwierdzajacy, ze jestesmy stalymi rezydentami w UK. Taki dokument nie posiada daty waznosci.






Website Builder provided by  Vistaprint